Zalando: verzenden en omgaan met retouren
• 7 min read

Verkopen via Zalando: verzenden & omgaan met retouren

Pieter Schalk op 30 november 2020

De groei die Zalando de afgelopen jaren heeft doorgemaakt kan niemand ontgaan zijn. Inmiddels is Zalando al in 17 Europese landen actief. Zowel met de eigen Zalando webshop, maar ook steeds meer door middel van “verkocht via Zalando”: merkeigenaren of distributeurs die via Zalando verkopen, maar leveren vanuit het eigen warehouse.

Veel relaties halen de Zalando orderdata naar hun eigen systeem (zoals een e-commerce systeem, OMS, ERP of WMS) via een orderplatform zoals dat van ChannelEngine. En daarna beginnen de uitdagingen pas!

Meegroeien op het succes van Zalando

Zalando verzoekt je namelijk om minimaal in 3 landen producten te verkopen. Daarnaast schrijven zij voor welke lokale vervoerders je per land moet gebruiken voor de Last Mile levering, als ook de retourzending. Die retourzending moet perse via het label-in-the-box principe meteen beschikbaar worden gesteld in de doos. En dat is nog niet alles. Er zijn nog meer hordes voordat je met Zalando aan de slag kan:

 • Je moet de web orders vanuit Zalando naar je eigen ordersysteem krijgen.
 • Je moet een heen & retour zending kunnen boeken, printen en kunnen volgen met je eigen ordersysteem.
 • Je moet alle documenten, zoals de factuur en pakbon, vooraf door Zalando gecontroleerd en geaccordeerd hebben.
 • Je moet beschikken over eigen transportcontr acten met de lokale vervoerders, per land, die specifiek zijn aangewezen door Zalando.
 • Je moet zorgen dat de heenzendingen ook in het transportsysteem van de lokale vervoerder terecht komen: first mile to last mile.
 • Je moet voor alle vervoerders, per land, een eigen contract hebben om lokale retourzendingen te kunnen faciliteren.
 • Tevens is het verstandig de consumenten lokaal te laten retourneren in verband met kosten en snelheid. Dit houdt in dat je in het buitenland over een lokaal, fysiek retouradres moet beschikken waarnaar je klanten retourneren en dat periodiek de verzamelde retouren terug naar je DC komen: last mile to first mile return.

Uitdagingen om met Zalando aan de slag te gaan

Het zijn nogal wat zaken die je geregeld moet hebben voordat je daadwerkelijk aan de slag kan. Bij Transsmart merkten we dat deze problematieken bij veel fashion en textiel klanten spelen. Omdat we graag meedenken en innoveren hebben we daarom een aantal ERP en e-commerce partners en klanten bij elkaar gebracht. Gezamenlijk zijn we aan de slag om de diverse invalshoeken te bekijken en een oplossing uit te werken.


Scenario’s: hoe Transsmart je kan helpen

Al snel bleken er meerdere scenario’s nodig te zijn voor het boeken en printen van de verzend & retour labels:

 • Scenario 1: Voor bedrijven die al wel heen- en terug zendingen kunnen splitsen en dus twee verschillende zendingen bij Transsmart kunnen boeken.
 • Scenario 2: Voor bedrijven die alleen heen zendingen kunnen boeken. Voor deze klanten is een alternatief bedacht waarbij op de paktafel, op het moment dat de heen zending geprint wordt, er meteen het retour label achteraan komt. Transsmart maakt hier automatisch een tweede zendingen aan.
 • Scenario 3: Voor bedrijven die nog niet met Transsmart werken maar toch van deze oplossing gebruik willen maken. Hiervoor hebben we een slim proces bedacht waarbij men toch klant wordt van Transsmart, maar waarbij de impact bijzonder klein gehouden kan worden.
 • Scenario 4: Voor bedrijven die alleen retourlabels bij Transsmart willen boeken.

In alle scenario’s zullen we er uiteraard voor zorgen dat de verplichte informatie weer naadloos terug gemeld wordt in het systeem van Zalando en ChannelEngine.

Van innovatie naar ‘product’: help je mee?

Zoals gezegd zijn we momenteel hard aan de slag om deze innovatie uit te werken naar een echt ‘product’ dat we voor iedereen kunnen inzetten. Vind je het interessant om hierover mee te praten? En wil je deel uitmaken van het team dat de oplossing gaat testen zodra de eerste beta versie beschikbaar is? Laat je gegevens hieronder achter. Pieter Schalk van Transsmart zal contact met je opnemen.

 

Picture of Pieter Schalk

Pieter Schalk

Pieter Schalk is one of the founders of Transsmart and is actively working on innovation projects.