Pakketbezorging België
back end, shipping, carriers, ERP • 6 min read

Regie over bezorging in België

Sarah Pilasky op 26 april 2021

De Belgische e-commerce markt is nog steeds hard aan het groeien. Zo blijkt uit onderzoek dat de omzet van Belgische non-food webshops vorig jaar maar liefst met 91% is gestegen. In Nederland is dit percentage ‘maar’ 60,9%. Belgische consumenten winkelen daarnaast ook graag bij buitenlandse webshops, ruim  78% doet dit regelmatig. Opvallend is dat 87% van de Vlamingen aangeeft ook graag bij Nederlandse webshops te willen shoppen. Kortom, de Belgische markt biedt veel kansen voor B2C webshophouders.

Wanneer je wilt starten met het verzenden naar België, is het goed om naar het bezorgproces te kijken. Wat verwachten Belgische consumenten van de bezorging en hoe regel je de systeemkoppeling? In deze blog leggen we je uit hoe je Belgische consumenten de beste bezorgervaring kunt geven.

Verwachting van de Belgische consument

Consumenten hebben in ieder land andere verwachtingen en voorkeuren rondom het bezorgproces. Kies daarom voor bezorgservices die aansluiten bij de behoefte van jouw Belgische consument, dit is ontzettend belangrijk voor een goede klanttevredenheid. Door te kiezen voor een bezorgservice die Same Day of Next Day delivery aanbiedt, krijg je bij Belgische consumenten een streepje voor. 88% van de Belgische consumenten koopt voornamelijk online vanwege het gemak, ze willen de deur niet uit om het product snel in huis te hebben. En maar liefst 47% kan overgehaald worden tot aankoop bij een snelle bezorging. 

Daarnaast wil 93% graag de controle over hun levering hebben. Kies daarom voor een bezorgservice met goede Track en Trace waarin consumenten hun voorkeuren kunnen aangeven. Een goede Track en Trace bevat een duidelijk tijdslot van de levering, (e-mail)statusupdates en keuze voor bijvoorbeeld burenlevering. Meer dan de helft van de Belgen waardeert het namelijk niet als een pakketje zomaar bij de buren wordt afgeleverd. 

Trunkrs is de eerste bezorgservice die Same Day delivery aanbiedt in Vlaanderen. Met als resultaat dat Belgische consumenten hun pakketje met 1 tot 3 dagen sneller in huis hebben dan bij andere vervoerders. Daarnaast biedt Trunkrs een uitgebreide Track en Trace waarin consumenten zelf hun voorkeuren kunnen aangeven voor tijdstip, datum, last-minute adreswijzigingen en burenlevering. 

Trunkrs1Regie over de bezorging

Zoals je hierboven kunt lezen, hebben Belgische consumenten graag de regie over hun pakketje. Voordat ze überhaupt het bestelproces starten, willen ze al duidelijkheid over de bezorgtermijn (47%), bezorgmethodes (47%) en bezorgpartner (42%). Daarnaast vindt maar liefst 61% het ook fijn als ze zelf hun bezorger mogen kiezen. Omdat Belgische consumenten zulke specifieke voorkeuren hebben, is het niet altijd de juiste keuze om de bezorgservice die je in Nederland gebruikt ook in België in te zetten. Ook kun je ervoor kiezen om meerdere bezorgservices naast elkaar te zetten om ze de Belgische consument nog meer regie over hun pakketjes te geven. 

Met de Delivery Management Software van Transsmart kun je gemakkelijk diverse bezorgservices naast elkaar inzetten. Wanneer je een of meerdere bezorgservices hebt gekozen, zorgen wij voor de koppeling. Wij koppelen onze software aan jouw ERP-, WMS- of e-commerce systeem en koppelen ook direct de door jou gekozen bezorgservices. Hierna werk je vanuit je eigen systeem om de orders af te handelen en eenvoudig al je zendingen te boeken. Wij sturen de bezorgservices aan, zorgen dat de juiste labels en documenten geprint worden en dat de Track en Trace in jouw eigen branding verstuurd wordt. Daarnaast kunnen we beslisregels in onze software aanmaken die op basis van door jou vastgestelde ERP parameters de optimale vervoerder bepalen en kunnen we de verzendkosten voorspellen en vastleggen in jouw ERP.

Meer weten?

Meer weten over het kiezen van de juiste bezorgservice om succesvol uit te breiden in België of over onze Delivery Management Software? Neem contact op met insidesales@transsmart.com voor meer informatie.

Tot snel!

Picture of Sarah Pilasky

Sarah Pilasky

Marketing manager bij Transsmart.